Wat betekent het nou precies?
Het kopen van opgeknapte producten kan moeilijk zijn omdat verschillende retailers verschillende dingen in gedachten kunnen hebben wanneer ze een opgeknapte betekenis aannemen. Hoewel de term altijd verwijst naar een item dat is geïnspecteerd en gerepareerd, kan de hoeveelheid verricht werk aanzienlijk variëren. De term ‘refurbished’ of ‘gerefurbished’ verwijst naar een product dat is geïnspecteerd en gerepareerd. Dit zijn voor het grootste deel de termen die worden gebruikt om refurbished producten te definiëren:

-Gerenoveerd: een product dat is hersteld in een zo goed als nieuwstaat, hoewel de definitie van “zo goed als nieuwstaat” varieert. In de fabriek gereviseerde of door de fabrikant gereviseerde producten zijn waarschijnlijk de beste refurbs, maar ook de duurste. Artikelen die door een derde partij zijn opgeknapt, hebben misschien net een keer kort bekeken voordat ze te koop werden aangeboden.

-Gecertificeerd: producten die zijn getest om ervoor te zorgen dat ze in goede staat verkeren, maar die meestal niet worden gerepareerd. Net als bij gerefurbished kan de definitie van “goed werkende staat” variëren.

-Gebruikt: hoewel er sommige refurbished producten retourzendingen of beschadigde items zijn die zijn gerepareerd, zijn sommige volledig gebruikt. Dit is niet per se slecht, zolang ze maar goed zijn opgeknapt.

Voorbeelden
Laten we als voorbeeld eens kijken naar wat Apple verkoopt als een refurbished iPhone. Behalve dat ze worden geïnspecteerd en gerepareerd, hebben gerefurbished iPhones ook een nieuwe batterij en buitenkant. Deze upgrades zijn belangrijk bij het kopen van opgeknapte elektronica, aangezien producten van nature versleten raken door gebruik en batterijen verslijten met de leeftijd. Gereviseerde iPhones van Apple worden zelfs geleverd in een gloednieuwe doos met alle accessoires en kabels, en hebben dezelfde garantie van 1 jaar als een nieuw product, dus er is geen waarneembaar verschil tussen het kopen van een nieuwe of een gereviseerde iPhone. Maar als je op zoek bent naar een Samsung Galaxy-smartphone, zul je zien dat Samsung zijn gereviseerde modellen verkoopt als “gecertificeerde tweedehands”. Hoewel ‘gecertificeerd’ meestal betekent dat een product alleen is geïnspecteerd, beschouwen we deze telefoons als gereviseerd. Samsung bouwt deze handsets volledig opnieuw op en vervangt eventuele beschadigde componenten. Hoewel het bedrijf geen specifieke beloften doet over een nieuwe batterij of buitenkant, zijn de telefoons die ze verkopen doorgaans in goede staat. Ze worden geleverd met een nieuwe oplader en accessoires en net als de gereviseerde modellen van Apple een garantie van 1 jaar. Niet elk opgeknapt product zal zo’n gedetailleerd proces doorlopen – en veel detailhandelaren doen niet veel om uit te leggen welke reparatieproducten hebben ontvangen voordat ze in de winkelrekken belanden. Het is dus aan jou om een ​​zorgvuldige koper te zijn en ervoor te zorgen dat je weet wat je krijgt voordat je iets koopt.

Weet wie het product heeft gereviseerd

Omdat de staat van een “gereviseerd” product kan variëren, is het belangrijk om te weten wie een item heeft gereviseerd voordat je het koopt. Je kunt gereviseerde producten het beste rechtstreeks bij de fabrikant kopen. Niet alleen kent de fabrikant het product het beste, maar bij gereviseerde producten krijg je vaak 1 jaar garantie. Een lange garantie geeft aan dat de refurbisher achter het product staat, wat in feite garandeert dat het zal werken. Je kunt gereviseerde producten het beste rechtstreeks bij de fabrikant kopen. Een garantie van 1 jaar is net zo goed als op een gerenoveerd apparaat. En voor veel elektronica is het dezelfde garantie die je krijgt op een gloednieuwe gadget. Producten die door een derde partij zijn gerenoveerd, hebben een kortere garantie, vaak rond de 90 dagen. Dat biedt enige zekerheid dat het product in goede staat verkeert, maar niet zoveel als met een langere garantie van de fabrikant. En als je op de garantiebescherming van bijvoorbeeld je creditcard rekent – veel bieden uitgebreide garanties als voordeel – wees dan niet te zeker. De bescherming van je creditcard kan gebruikte of gereviseerde artikelen expliciet uitsluiten. Ga er dus niet bij voorbaat vanuit; controleer of je gedekt bent.